- Higher Professional Diploma (HPD) Συμβουλευτική & Ψυχολογία
- Advanced Professional Diploma Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μετανάστευση και Προσφυγοποίηση
- Advanced Professional Diploma Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες & Συμπερίληψη
- Professional Diploma Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία
- Professional Diploma Συμβουλευτική Σχέσεων & Ζευγαριών
- Professional Diploma στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική
- Professional Diploma Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT)
- Professional Diploma στη Συμβουλευτική: Θεωρία & Πράξη
Advanced Professional Diploma Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μετανάστευση και Προσφυγοποίηση
-
Διεθνής πιστοποίηση από το European International University (Paris).
-
Μοριοδοτούμενο πρόγραμμα 420 ωρών.
-
Το μοναδικό με 120 ώρες δια ζώσης διδασκαλία & δυνατότητα e-learning.
-
Σχεδιασμένο στο πλαίσιο ECVET (35 πιστωτικές μονάδες).
-
Δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε συνεργαζόμενες ΜΚΟ.
Τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα που διαπερνούν τον ευρύτερο Ευρωμεσογειακό χώρο έχουν δημιουργήσει νέες, ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις για τις χώρες υποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς μάλιστα οι ροές μεταναστών και προσφύγων διακρίνονται για τα ιδιαίτερα εθνοτικά, φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά τους, η εκπαίδευση καθίσταται βασικός πυλώνας των πολιτικών ενσωμάτωσης. Απαιτεί προσαρμογή σε εκπαιδευτικά μοντέλα που αντιλαμβάνονται πλήρως τις ανάγκες των εκτοπισμένων πληθυσμών, που παραμένουν προσηλωμένα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που, τέλος, παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα, ως κεντρική χώρα-αποδέκτης τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής μάζας, στοχεύοντας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, οφείλει να καταστήσει τη διαπολιτισμική εκπαίδευση βασικό άξονα της ευρύτερης στρατηγικής φιλοξενίας και ενσωμάτωσης. Υπό το παραπάνω πρίσμα, το πρόγραμμα το Advanced Professional Diploma στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μετανάστευση και Προσφυγοποίηση έχει ως σκοπό να προσφέρει σε επαγγελματίες που εργάζονται ή σκοπεύουν να εργαστούν σε διαπολιτισμικά πλαίσια εξειδίκευση πλήρως εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.
- Σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου.
- Σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας ή μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία.
- Σε Εκπαιδευτές Ενηλίκων σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ.), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) – σε ειδικότητες αντίστοιχης θεματικής με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.
- Σε άτομα που επιζητούν εργασία σε Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, Κέντρα Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας ή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.).
- Σε εκπαιδευτικούς Κολλεγίων και Κέντρων δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που επιθυμούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους
Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Introduction to Intercultural Education
|
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εκπαίδευση Human Rights in Education
|
Εκπαίδευση μειονοτήτων, μεταναστών και προσφύγων Education for Minorities, Immigrants and Refugees
|
Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας και ενταξιακές πρακτικές Current teaching approaches and inclusive practices
|
Θέματα Σχολικής Ψυχολογίας στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Issues of School Psychology in Intercultural Education
|
Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα Σπουδών Intercultural education in the curriculum
|
Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πλήρη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές υπηρεσίες και υποδομές του Mediterranean Professional Studies.
MC Employability Scheme ® | Ολοκληρωμένο σχέδιο επαγγελματικής ανάπτυξης – με την υποστήριξη 550+ συνεργαζόμενων οργανισμών – για:
|
Υποδομές Μάθησης |
|
Διεθνής Φοιτητική Κάρτα (ISIC) | Φοιτητική κάρτα με προνόμια σε Ελλάδα και Εξωτερικό |
Υπηρεσίες Στήριξης |
|
MC Alumni Network |
|
Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι ένα (1) ακαδημαϊκό έτος, ενώ ο απαιτούμενος “χρόνος ενασχόλησης” υπολογίζεται σε 420 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 35 πιστωτικές μονάδες ECVET.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες αξιολογούνται αυτοτελώς ως προς τις αποκτηθείσες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, και επομένως οδηγούν στην κατάκτηση ενός συνόλου μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα οποία αποτυπώνονται και στο Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass. Ο απαιτούμενος χρόνος κάθε Θεματικής Ενότητας ανέρχεται σε 70 ώρες, οι οποίες προκύπτουν από το άθροισμα δια ζώσης διδακτικών ωρών (20), ωρών γραφείου (4), αυτόνομης μελέτης (26), και τελικής αξιολόγησης (20).
Η εκπαίδευση διεξάγεται με τη χρήση του μοντέλου μικτής μάθησης (Blended Learning). Σύμφωνα με αυτό, η δια ζώσης διδασκαλία συνδυάζεται με τη μάθηση μέσω διαδικτύου, μειώνοντας έτσι το χρόνο παρακολούθησης στη φυσική τάξη. Η δια ζώσης διδασκαλία διεξάγεται σε συμπυκνωμένη μορφή (block teaching), ένα διήμερο ή τριήμερο κάθε μήνα (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή). Η διδασκαλία στην τάξη είναι βιωματική, με case studies, εργαστήρια, video προβολές, προσομοιώσεις και role plays, ενώ περιλαμβάνει επίσης προσκεκλημένους ομιλητές και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Το εκπαιδευτικό υλικό κάθε διδασκόμενης ενότητας αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης MC CLASS (Moodle). Οι συμμετέχοντες εκπονούν μια ατομική αξιολόγηση για κάθε ενότητα (δοκίμιο, αναφορά, παρουσίαση, μελέτη περίπτωσης κοκ.) με την υποστήριξη των καθηγητών.
Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης διάρκειας έως 200 ωρών σε Μ.Κ.Ο. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ».
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Δρ. Θεανώ Κουτσουπίδου
Η Θεανώ Κουτσουπίδου είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Πιστοποιητικού «Μάθηση και Διδασκαλία στην Ανώτατη Εκπαίδευση», πιστοποιημένο μέλος της Higher Education Academy και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Έχει εργαστεί από το 2006 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και σε προγράμματα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης. Από το 2016 είναι Επικεφαλής της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College.
Διδάσκοντες
Οι καθηγητές του προγράμματος είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, την Ψυχολογία, την Ελληνική Φιλολογία, τις Πολιτικές Επιστήμες και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Διαθέτουν πολυετή διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, ενώ είναι πλήρως καταρτισμένοι στις σύγχρονες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας και στη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων. Παράλληλα, εκπονούν έρευνες σε θέματα που άπτονται της Εκπαίδευσης και των Ενταξιακών Πρακτικών, ενώ δραστηριοποιούνται εθελοντικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τριπλή πιστοποίηση:
- Δίπλωμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης σε Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μετανάστευση και Προσφυγοποίηση από το Mediterranean Professional Studies (MPS).
To MPS είναι Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2, εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού)
- Πιστοποίηση Advanced Professional Diploma in Intercultural Education: Immigration and Forced Displacement από το European International University (EIU).
To EIU αναγνωρίζεται ως ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Έρευνα και Καινοτομία, πάντα σύμφωνα με το γαλλικό νόμο για την εκπαίδευση.
- Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass με αντιστοίχιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε 35 πιστωτικές μονάδες ECVET.
Το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass χορηγείται με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/C 155/2 για δυνατότητα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το σύστημα ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training) αποτελεί ένα τεχνικό πλαίσιο που αποσκοπεί στη μεταφορά, αναγνώριση και συσσώρευση των μαθησιακών αποτελεσμάτων ενός ατόμου με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικού προσόντος. Το σεμινάριο μοριοδοτείται με το μέγιστο αριθμό μορίων (2) σύμφωνα με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του ΟΑΕΔ και των Δήμων για πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού σε Δ.Ι.Ε.Κ., Σ.Ε.Κ. Σ.Δ.Ε. και Κ.Δ.Α.Π. σε ειδικότητες αντίστοιχης θεματικής με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι του προγράμματος κατέχουν τις βασικές γνώσεις και έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να εργαστούν σε θέσεις που σχετίζονται με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.):
- Κέντρα Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων
- Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο/Προσφύγων
- Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών και άλλων γλωσσών
- Προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Εκπαιδευτικής Υποστήριξης
- Σχολές Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης