Πάνω από 3.000 άτομα παρακολούθησαν την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Σύνδρομο Down: Εκπαίδευση, αυτόνομη διαβίωση & ελληνική πραγματικότητα”. Το Webinar διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τριών έγκριτων επιστημόνων του κλάδου, του κ. Ευάγγελου Μάντσου, Υπευθύνου του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας) του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, της κ. Δανάης Παπαδοπούλου, Κοινωνικής Λειτουργού του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του κ. Σταύρου Μέγαρη, Στελέχους της ΣΥΔ (Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.
Η συζήτηση εστίασε στην επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία συμπεριληπτικών κοινωνιών που θα ενσωματώνουν και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τις δεξιότητες όλων των ατόμων χωρίς αποκλεισμό. Για τον λόγο αυτό, προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης αναδύονται σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας τη διαφορετικότητα υπό το πρίσμα της συμπερίληψης και της θετικής αποδοχής, με έμφαση στην πρόληψη της ψυχοπαθολογίας και την προώθηση της ψυχικής υγείας των ατόμων με σύνδρομο Down κάθε ηλικίας.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Σύνδρομο Down Ελλάδος» παρουσίασαν τα προγράμματα, τις δράσεις και το γενικότερο έργο του Συλλόγου, η λειτουργία του οποίου μετρά πάνω από 30 χρόνια. Επιπλέον, μέσα από τη εκδήλωση αυτή αναδείχθηκε η σημασία της πλήρους και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ως εφαλτήριο για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, η οποία κρίνεται απολύτως αναγκαία και για την επίτευξη της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και την κατάκτηση της κοινωνικής τους αυτονομίας. Η απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση τους στην απασχόληση αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο όχι μόνο για την οικονομική τους αυτάρκεια, αλλά κυρίως για τη διαρκή εξέλιξη της προσωπικότητας τους και την ενίσχυση των πρακτικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Η ενσωμάτωση είναι μια δυναμική και διαδραστική διαδικασία, πολύ πιο εύκολη από ότι νομίζουμε, αρκεί να δίνονται οι ευκαιρίες στους ανθρώπους με σύνδρομο Down για ουσιαστική κοινωνική συμπερίληψη.