
Δυσφαγία: από τη Θεωρία στην Κλινική Πρακτική
Επιλογή A: Πιστοποίηση θεωρητικής κατάρτισης (30 ώρες)
Επιλογή B: Πιστοποίηση θεωρητικής & κλινικής κατάρτισης (70 ώρες)
- Η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα πιστοποιημένη εξειδίκευση στη Δυσφαγία.
- 40 ώρες ατομική Κλινική Πρακτική στο υπερσύγχρονο κέντρο κλειστής νοσηλείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ.
- Οι πλέον καταξιωμένοι διδάσκοντες με εξειδίκευση και πολυετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο της Δυσφαγίας.
- Παρέχεται διπλή πιστοποίηση, από το Mediterranean Professional Studies Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 με την υπογραφή των διδασκόντων/ εποπτών + Πιστοποίηση από τον βρετανικό φορέα πιστοποίησης PEARSON.
Δυσφαγία
Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της Δυσφαγίας. Κατά τη διάρκειά του θα αναλυθεί η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση της Δυσφαγίας, θα εξετασθεί η φυσιολογική μάσηση και κατάποση, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να προσδιορίσουν τα επίπεδα βλαβών βάσει ιατρικών εξετάσεων. Ακόμα θα αποκτήσουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τις στοματικές, φαρυγγικές και λαρυγγικές δομές. Οι συμμετέχοντες θα διενεργήσουν και θα σχεδιάσουν ολοκληρωμένες αξιολογήσεις διαφόρων περιστατικών. Επίσης, θα εκπαιδευτούν στην χρήση διαφόρων εναλλακτικών τεχνικών προσέγγισης διαφόρων ειδών δυσφαγίας, καθώς και στον σχεδιασμό κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου, βασισμένο στη διαγνωστική διαδικασία. Τέλος, θα εξασκηθούν στην συγγραφή πλήρους και συνοπτικής δυσφαγιολογικής αναφοράς.
Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο βασικά τμήματα: α) το θεωρητικό μέρος (30 ωρών) και β) την κλινική πρακτική (40 ωρών). Το θεωρητικό μέρος ολοκληρώνεται σε 4 – 5 διδακτικές συναντήσεις με φυσική παρουσία ή εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση, οι οποίες περιλαμβάνουν εισηγήσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις οπτικοακουστικού υλικού. Η ολοκλήρωση του θεωρητικού τμήματος οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού Θεωρητικής Κατάρτισης, ενώ η συμπλήρωση τόσο του θεωρητικού τμήματος, όσο και της κλινικής πρακτικής, οδηγούν στην απόκτηση του τελικού πιστοποιητικού Θεωρητικής και Κλινικής Κατάρτισης.
Η κλινική πρακτική πραγματοποιείται στο Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ σε μικρές ομάδες 5-7 ατόμων ανά κλινικό εκπαιδευτή. Παρέχεται ευελιξία στο ωράριο πρακτικής εφαρμογής (πρωϊνά, απογευματινά, Σαββατοκύριακα), ώστε να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων περιφέρειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική εκμάθηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης ασθενών με δυσφαγία. Οι θεματικές ενότητες είναι δομημένες έτσι, ώστε να γίνεται μια σύντομη παρουσίαση της θεωρητικής ύλης και εν συνεχεία να εφαρμόζονται πρακτικά διάφορες τεχνικές σε πραγματικά περιστατικά. Η διδακτική ύλη εμπλουτίζεται από την επαγγελματική εμπειρία των καθηγητών, οι οποίοι παράλληλα με την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα, εργάζονται ως ιατροί και λογοπαθολόγοι με εξειδίκευση στη δυσφαγία.
Το πρόγραμμα «Δυσφαγία: από τη Θεωρία στην Κλινική Πρακτική» είναι άκρως εξειδικευμένο, μοναδικό στο είδος του σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, και απευθύνεται σε:
- Τελειόφοιτους φοιτητές (στο στάδιο της πρακτικής) & πτυχιούχους Λογοθεραπείας.
- Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές (ιδιαίτερα όσους εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα ή κέντρα αποκατάστασης όπου αντιμετωπίζονται περιστατικά ασθενών με δυσφαγία, π.χ. ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λαρυγγεκτομηθέντες και τραχειοτομηθέντες ασθενείς, εγκεφαλική πάρεση, σύνδρομα, κ.λ.π.)
- Επαγγελματίες Υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με προβλήματα κατάποσης (ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι/ διατροφολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, οδοντίατροι).
Θεωρητικό Μέρος (30 ώρες) | Κλινική Πρακτική (40 ώρες) |
Ενότητα 1 (6 ώρες) |
Στάδιο 1ο (10 ώρες) |
|
Παρακολούθηση
|
Ενότητα 2 (6 ώρες) |
Στάδιο 2ο (15 ώρες) |
Συχνές παθήσεις που σχετίζονται με τη δυσφαγία.
|
Συμμετοχή στην αξιολόγηση
|
Ενότητα 3 (6 ώρες) |
Στάδιο 3ο (5 ώρες) |
Αξιολόγηση κατάποσης
|
Διαχείριση ασθενούς και πρόσθετες κλινικές δεξιότητες
|
Ενότητα 4 (6 ώρες) |
Στάδιο 4ο (5 ώρες) |
Θεραπεία κατάποσης
|
Συμμετοχή στη θεραπεία κατάποσης
|
Ενότητα 5 (6 ώρες) |
Στάδιο 5ο (5 ώρες) |
Επίκαιρα θέματα στην αντιμετώπιση της δυσφαγίας
|
Ανεξάρτητο
|
Δρ. Ιωάννα Μαλατρά
Λογοπαθολόγος με ειδίκευση στις διαταραχές φωνής & κατάποσης, εκπαιδευμένη στις ΗΠΑ, με μεταπτυχιακές & διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Columbia, από το οποίο και απέκτησε 2 μεταπτυχιακά (MS, M.Phil) και διδακτορικό (Ph.D) στην Παθολογία Λόγου & Ομιλίας με εξειδίκευση στη δυσφαγία.
Έχει εκτεταμένη κλινική, ερευνητική & διδακτική εμπειρία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχει εργαστεί σε κορυφαία ιατρικά κέντρα (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Columbia – Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Νέας Υόρκης, Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein – Νέα Υόρκη).
Λουκάς Δαγδηλέλης, MD
Ειδικός ακτινολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, με εξειδίκευση στην ακτινολογία του γαστρεντερικού συστήματος και μακρά εμπειρία στη διεξαγωγή της βιντεοακτινοσκοπικής εξέτασης κατάποσης (VFSS), την οποία εκτελεί από το 1997.
Ιδρυτικό μέλος της 1ης Διεπιστημονικής Ομάδας Μελέτης Δυσφαγίας στην Ελλάδα (2000) με έδρα το νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» Θεσ/νίκης. Έχει διατελέσει μέλος των διοικητικών συμβουλίων European Study Group for Dysphagia and Globus και European Society for Swallowing Disorders. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα τις διαταραχές κατάποσης.
Συνεργάτες



























